گنجینه نیروی انسانی​

لوگو گنجینه

ویتامین A و نقش آن در دوران پیشکسوتی(بازنشستگی)

ویتامین A

ویتامین A (رتینول) چیست؟

ویتامین A

ویتامین A ویتامین محلول در چربی است که در بسیاری از

کارهای بیولوژیکی به کار می آید. در طبیعت اصولاً به صورت

استر اسیدچرب یا رتینیل استات می باشد.

       

ویتامین A تنها در بافت های حیوانی یافت می شود که البته به

صورت بتاکاروتن یا پیش ساز ویتامین A در میوه جات و

سبزیجات یافت می شود.

         

روغن جگر ماهی، جگر، شیر، خامه، پنیر، کره و تخم مرغ

منابع غنی از ویتامین A به شمار می آیند.

              

 پیشنهاد می شود مقاله تیروئید در دوران پیشکسوتی را نیز

مطالعه فرمائید

             

نقش ضد سالمندی ویتامین A

ویتامین A (3)

ویتامین A برای سلول ها لازم است تا بتوانند به طور مناسب

تولید مثل کنند. برای بینائی و رشد مناسب و حفظ پوست،

استخوان ها و اعضای تولید مثلی لازم است.

موجب ایجاد مقاومت به عفونت های تنفسی شده و ایمنی را بالا

می برد.

        

ویتامین A در برابر سرطان مقاومت ایجاد می کند و درمانی

مناسب برای مشکلاتی چون جوش های پوستی و پسوریازیس

است.

         

مطالعات بسیاری نشان داده اند که ویتامین A محرک تولید هورمون

رشد است.

محققان بر این عقیده اند که ویتامین ها بر میزان داخلی سلولی

هورمون رشد اثر می گذارند و نیز بر پروتئین متصل شونده

به هورمون IGF مؤثرند که برای تولید هورمون رشد لازم است.

         

ویتامین A  به عملکرد سالم تیروئید کمک می کند. در تحقیقات به

عمل آمده توسط مورلی و همکارانش دیده شد که ویتامین A میزان

تیروکسین (T4) را در گردش خون محیطی افزایش داد و میزان

کلی آن را کاهش بخشید.

      

ویتامین A بر هورمون محرک تیروئید (TSH) و یا پاسخ آن به

این هورمون اثری نداشت. ویتامین A اندازه غده تیروئید را کاهش

داده و T4 را به T3 تبدیل می کند که نوع فعال هورمون است

و توسط بدن استفاده می شود.

         

و بالاخره شواهدی هست که نشان می دهد ویتامین A بدن را

در برابر سرطان حفاظت می کند.

         

 

تحقیقات بر روی ویتامین A

لیو و همکارانش دریافتند مقداری از بتاکاروتن حدود ۴ میلی گرم

در روز، به بدن کمک می کند با آسیب سرطان ریوی حاصل

از کشیدن سیگار مقابله نماید.

         

در عین حال فرونی و همکارانش اثر ویتامین A را بر رشد

تومورهای قابل پیوند در موش ها بررسی کردند. نتایج نشان

داد که تومورها در موش هائی که ویتامین بالائی را دریافت

می کنند رشد نکردند.

         

این اثر حفاظتی در ۹۰ روز درمان کاملاً حفظ شد.

مطالعات جدید که در دانشگاه کالیفرنیا در سان فرانسیسکو انجام

شده است پیشنهاد می کند که کرم حاوی ویتامین A از کارسینوم

سلول های بازال پوست – یکی از انواع شایع سرطان پوست –

پیش گیری می کند.

          

دکتر اروین اشتاین و همکارانش دریافتند موش هائی که در

معرض سرطان پوست بودند بعد از قرار گرفتن در معرض

اشعه ماورای بنفش UV و مصرف این کرم، ۸۵% کمتر دچار

تومور شدند به علاوه تومورهایی که در موش های تحت درمان

ایجاد شدند نیز بسیار کوچک تر از انواع غیر درمانی بودند.

 

علائم کمبود ویتامین A

کمبود ویتامین A به صورت شب کوری و یا عدم سازگاری با

تاریکی، خشکی چشم، گل مژه، افزایش حساسیت به عفونت،

کاهش حس چشائی و بویائی که منجر به کاهش اشتها، کاهش

انرژی، دندان آسیب پذیر و لثه های حساس می گردد که خود

منجر به کندی رشد می شود.

     

افرادی که کمتر از جگر استفاده می کنند و از لبنیات و سبزیجات

حاوی بتاکاروتن کمتر مصرف می کنند در خطر کمبود

ویتامین A هستند، هر چند کمبودهای شدیدی که موجب کوری

می شوند در دنیای غرب بسیار نادرند.

       

افراد مبتلا به بیماری هائی که منجر به سوء جذب می شود مانند

ایدز نیز در خطر چنین کمبودهائی قرار می گیرند.

               

پیشنهاد می شود مقاله تیروئید و کمبود ویتامین ها در

دوران پیشکسوتی(بازنشستگی) را نیز مطالعه فرمائید.

 

بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A)

بتاکاروتن چیست؟

بتاکاروتن منبع طبیعی این ویتامین است. اکثر افراد در دنیای

غرب ویتامین کافی از غذای خود دریافت می کنند اما ممکن

است بتاکاروتن برای افرادی با شرایط خاص که نیاز به ویتامین

در آنها بیشتر است تجویز شود، مثلاً مبتلایان به فیبروز

کیستیک، بیماری های مزمن و سوء جذب روده ای، بتاکاروتن

در میوه های زرد رنگ، سبز تیره، زرد و سبزیجات برگ دار،

هویج، سیب زمینی شیرین، طالبی، گرمک، کدو، اسفناج، هلو،

سبوس گندم، سبوس جو و یونجه یافت می شود.

        

بیش از ۴۰۰ کاروتنوئید از منابع طبیعی گرفته می شوند.

 

بتاکاروتن و نقش آن در سالمندی و مبارزه با آن:

بتاکاروتن یک ضد رادیکال آزاد مهم است که در سرطان های

مختلف دیده شده و در برابر آسیب ماورای بنفش مقابله و سیستم

ایمنی را تقویت می کند.

      

بسیاری از کارهای ویتامین A را انجام می دهند. کبد و دیواره

روده بتاکاروتن را جذب و آن را به ویتامین فوق تبدیل می کنند.

     

تحقیقات منتشر شده در ۲۰۰۱ نشان داد افرادی که ۲/۵ پیمانه

سبزیجات حاوی بتاکاروتن را در روز مصرف می کنند کمتر در

معرض بیماری عروض کرونری اند تا آنها که کمتر از یک

پیمانه از این سبزیجات را استفاده می کنند.

 

علائم کمبود بتاکاروتن:

بتاکاروتن از جمله مواد غذائی لازم و حیاتی نیست بنابر این

کمبود واقعی آن قابل تشخیص نیست. اما استفاده از الکل میزان

بتاکاروتن کبد را کاهش می دهد و افرادی که دچار

هیپوتیروئیدیسم و دیابت هستند ممکن است در تبدیل بتاکاروتن

به ویتامین A مشکل داشته باشند.

         

تحقیقات نشان داده اند افراد سالمند با دیابت نوع دو به وضوح

سطوح خونی کاروتنوئید پائین دارند بنابراین  چنین افرادی از

بتاکاروتن جایگزین استفاده کنند.

         

 

در صورتی که این مقاله برای شما مفید بود،

آن را به دیگر عزیزان خود نیز هدیه نمائید.

 

Related Post

درباره نویسنده

نویسنده کتاب الکترونیکی لذت زندگی در وقت اضافه نویسنده کتاب الهی پیر شی(طعم خوش زندگی دوم(بازنشستگی)) نویسنده دهها مقاله در خصوص پیشکسوتان(بازنشستگان) همکاری با مجله تجلیل بازنشستگان سازمان بنادر و دریانوردی همکاری با مجله بنادر و دریانوردی سازمان بنادر و دریانوردی همکاری با سایت پایش(صندوق بازنشستگی کل کشور)

مطالب مرتبط

8 نظر

  1. امیرحسین سالمی

    با تشکر از مطلب خوب شما
    با توجه به تب کنگو، استفاده از جگر کمی ریسک پذیر است. عدم استفاده از جگر ایجاد مشکل می کند؟ اما هویج، طالبی، سیبزیجات و ماهی را می توان استفاده کرد. شما شیر کم چرب را توصیه می کنید؟
    ممنون

    پاسخ

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *